Neem nu cosmetica producten. Je wordt gelokt door een mooie verpakking waar in grote letters opstaat ‘met pure amandelolie en vitamine E’ maar waarom staan de parabenen, kunstmatige parfums, propyleenglycol enz… er niet in grote letters op geschreven. Het zou verdorie wettelijk verplicht moeten worden dat het er in grote letters op moet staan. Een gewaarschuwd mens is er twee waard. Kleine letters betekenen voor ons meestel dat het niet belangrijk is, ze zijn moeilijk te lezen. Zo kunnen we ze maar al te graag over het hoofd zien, ze negeren en doen alsof ze niet bestaan ook al weten we eigenlijk wel dat er rotzooi in zit.

Negeren, daar zijn we goed in. Onze badkamer bevat een oase aan vergif in potjes. Shampoos, deo’s, bodylotions, sunscreens, aftersun crèmes, conditioners, ontschminkingslotions, tandpasta’s, antirimpel crèmes, moisturizers, noem maar op. Allemaal zaken die we in de eerste plaats kopen omdat we denken dat ze goed zijn voor onze dagelijkse hygiëne en fris geurende verzorging. Als we uit de douche stappen zijn we net een wandelende geurende boomgaard. Er zit in die shampoos en douchegels soms meer fruit dan in ons dagelijks dieet.

6bde164ca8b2c4d878537daac9822ca3We denken, het ruikt lekker dus het zal wel gezond zijn. Het ruikt naar appels, kokosnoten, pompelmoes en noem maar op. Er zit fruit in en fruit, dat zijn vitamines dus het moet wel gezond zijn. Neen, niets is minder waar, deze producten doen eigenlijk meer kwaad dan goed. Ze tasten allemaal de natuurlijke pH-waarde van de huid aan en vallen de beschermlaag lastig met hun agressieve bestanddelen. Er zijn goedkopere en gezondere alternatieven die wel hun werk doen. Less is more. Koop dus bewust en smeer bewust.
De 5 meest schadelijke ingrediënten uit ons badkamer gamma aan producten geef ik jullie later mee en uiteraard ook de gezondere, betere en goedkopere alternatieven.

Waarom worden we verleid? Is het door de beloftes in de reclame, is het de merkbekendheid van een product dat ons laat geloven dat massaproductie een hart heeft en het goed meent met onze gezondheid? Zijn we te lui om te denken aan alternatieven? Geloven we graag leugens? Is het gemakszucht die ons doet grijpen naar het mooiste flesje uit het rek?

Het is moeilijk om in de wereld van vandaag chemicaliën te ontwijken. Ze zijn overal aanwezig, in de kledij die we dragen tot het beddengoed en de matras waarop we slapen. Dag en nacht voeren we een gevecht tegen chemicaliën en synthetische hormonen. Je kan ze haast niet vermijden in onze dagelijkse omgeving en de lucht die we inademen maar je kan ze wel proberen te vervangen als het gaat over:

  1. voeding en gezondheid
  2. schoonheids- en verzorgingsproducten
  3. schoonmaakproducten en synthetische geuren

Als je bijvoorbeeld bewust al meer aandacht schenkt aan deze drie pijlers dan krijg je al een pak minder chemicaliën binnen en zal je lichaam blij zijn met de veranderingen die het maakt. Daarenboven hoef je niet meer zoveel geld te spenderen aan te dure producten met loze beloften. Je zal zien dat bijvoorbeeld zelfgemaakte producten en remedies veel goedkoper zijn en beter werken. En wat nog belangrijker is, je krijgt er zelf meer voldoening van.

1 Comment
  • Sophie
    May 14, 2018

    Hallo kan u vb geven van simple is less (kokosolie en amandelolie voldoende om bv u gezicht te verzorgen (reinigen/dag-en nachtverzorging?)Grtjs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *